Рұқсат етілмеген тағамдар тізімі

Рұқсат етілмеген тағамдар тізімі

 

  1. Тәрбиелеу және білім беру объектілерінің қоғамдық тамақтану ұйымдарында мыналарды:
    •  қатық, сүзбе, айранды;
    • туралған ет қосылған құймақтарды;
    • флотша макаронды;
    • зельцтер, форшмактар, сілікпелер, паштеттерді;
    •  кремі бар кондитерлік өнімдерді;
    • тұтыну қаптамасындағы кондитерлік өнімдер мен тәттілерді (шоколад, кәмпит, печенье);
    •  морстар, квастарды;
    • фритюрде қуырылған өнімдерді;
    • шала пісірілген жұмыртқа, қуырылған жұмыртқаны;
    • күрделі (4 компоненттен артық) салаттарды; қаймақ пен майонез қосылған салаттарды;
    • окрошканы;
    • саңырауқұлақтарды;
    • өнеркәсіпте дайындалмаған (үйде дайындалған) тамақ өнімдерін;
    • тез дайындалатын құрғақ тағамдық концентраттар негізіндегі бірінші және екінші тағамдарды;
    •   газдалған, емдік және емдік-асханалық минералдық суды, тәтті алкогольсіз сусындарды, алкогольсіз энергетикалық (сергітетін) сусындарды, диффузиялық қойылтылған шырындарды (қаптамаланған минералды және ауыз суды қоспағанда);
    • фаст-фудтар: гамбургерлер, ход-догтар, чипсілер, кептірілген нан, қытырлақ нанды;
    • ащы тұздықтар, кетчуптар, ащы дәмдеуіштерді (бұрыш, ақшелкек, қыша) дайындауға және өткізуге;

 

  1.  мыналарды:
    • пастерленбеген сүтті, термиялық өңделмеген сүзбені және қаймақты;
    • суда жүзетін құстың жұмыртқасы мен етін;
    • ауыл шаруашылығы малының сырқаттанушылығы бойынша қолайсыз шаруашылықтардың сүтін және сүт өнімдерін;
    • тіл, жүректі қоспағанда өнімді мал мен құстың субөнімдерін;
    • механикалық түрде сылынып алынған өнімді малдың етін және құс етін;
    • құс етінен алынған құрамында коллаген бар шикізатты;
    • сойылған өнімді мал мен құстың қайта мұздатылған өнімдерін;
    • генетикалық түрлендірілген шикізаттар және (немесе) құрамында генетикалық түрлендірілген көздер бар шиізаттарды;
    • йодталмаған тұзды және құрамында темір бар витаминдермен, минералдармен байытылмаған (фортификацияланбаған) жоғарғы және бірінші сұрыпты бидай ұнын пайдалануға жол берілмейді.

 

            ЖОО-ны қоспағанда білім беру объектілерінде тамақ өнімдерін өткізетін автоматтарды орнатуға жол берілмейді.

 

            Жаппай сауықтыру емшарасы ретінде оттегі коктейльдерін өткізуге жол берілмейді.

 

 

Cписок запрещенных продуктов

            В организациях общественного питания объектов воспитания и образования не допускается:

  1. Изготовление и реализация:
    • Простокваши, творога, кефира;
    • Фаршированных блинчиков;
    • Макарон по-флотски;
    • Зельцев, форшмаков, студией, паштетов;
    • Кондитерских изделий с кремом;
    • Кондитерских изделий и сладостей (шоколад, конфеты, печенье) в потребительских упаковках;
    • Морсов, квасов;
    • Жареных во фритюре изделий;
    • Яиц всмятку, яичницы – глазуньи;
    • Сложных (более четырех компонентов) салатов; салатов, заправленных сметаной и майонезом;
    • Окрошки;
    • Грибов;
    • Пищевой продукции непромышленного (домашнего) приготовления;
    • Первых и вторых блюд на основе сухих пищевых концентратов быстрого приготовления;
    • Газированных, лечебных и лечебно-столовых минеральных вод, сладких безалкогольных напитков, безалкогольных знергетических (тонизирующих) напитков, соков концентрированных диффузионных (за исключением упакованных минеральных и питьевых вод);
    • Фаст-фудов: гамбургеров, хот-догов, чипсов, сухариков, кириешок;
    • Острых соусов, кетчупов, жгучих специй (перец, хрен, горчица);

 

  1. Использование:
    • Непастеризованного молока, творога и сметаны без термической обработки;
    • Яиц и мяса водоплавающих птиц;
    • Молока и молочных продуктов из хозяйств, неблагополучных по заболеваемости сельскохозяйственных животных;
    • Субпродуктов продуктивных животных и птицы, за исключением языка и сердца;
    • Мяса продуктивных животных и мяса птицы механической обвалки;
    • Коллагенсодержащего сырья из мяса птицы;
    • Продуктов убоя продуктивных животных и птицы, подвергнутых повторному замораживанию;
    • Генетически модифицированного сырья и (или) сырья, содержащего генетически модифицированные источники;
    • Нейодированной соли и необогащенной (нефортифицированной) железосодержащими витаминами, минералами пшеничной муки высшего и первого сортов.

 

            На объектах образования, за исключением ВУЗ не допускается установка автоматов, реализующих пищевые продукты.

            Реализация кислородных коктейлей в качестве массовой оздоровительной процедуры не допускается.